Iz programa: Predstavljanja (knjige, filmovi, LARP, igre…)

Iz programa: Predstavljanja (knjige, filmovi, LARP, igre…)

Ove godine program je bogat predstavljanjima knjiga, igara, filmova… Izdvojili smo što vas čeka!

 

Predstavljanje knjiga Dragon’s Treasure i Dragon’s Prize uz kratko predavanje o iskustvu samostalnog izdavaštva

Maja Škvorc je pod pseudonimom Maya Starling objavila dva fantasy romana, Dragon’s Treasure i Dragon’s Prize. Uz predstavljanje knjiga, govoriti će o svojem iskustvu, prednostima, nedostatcima i preprekama na koje je naišla pri samostalnom izdavanju knjige (od angažiranja profesionalnog urednika, dizajna i izvedbe naslovnice, unutarnjeg formatiranja knjiga do plasiranja i promoviranja). Dođite i postavite pitanje! Zainteresirani će moći kupiti kopiju tiskanog izdanja knjige na Sferakonu.
Maja je spisateljica, geek, ljubiteljica životinja i gamerica. Sjedeći za stolom i bacajući kockice proživjela je živote magusa, oraklice, gotičarke mrtvozornice, te nedavno i Star Wars pobunjenika.
Pisanje i čitanje su joj strast, tako da ćete ju često naći kako tipka novu priču ili udubljenu u ekran njenog mobitela ili neke nove knjige.

 

Sve što morate znati o društvenim igrama

Kada su nastale društvene igre i kakav su utjecaj imale i imaju na našu civilizaciju? Koje sve vrste društvenih igara postoje danas? Jeste li znali da danas postoji preko 84,000 različitih društvenih igara njihovih dodataka, te da ovaj broj konstantno ubrzano raste? Kroz vrtlog povijesti pratit ćemo nastanak i razvoj društvenih igara, od samih početaka pa sve do danas. Posebnu pažnju ćemo posvetiti i igranju u Hrvata.
Mislav Gabrijel Mikša jedan je od vodećih članova Udruge “Igranje” i iskusni igrač modernih društvenih igara sa preko 350 odigranih različitih naslova. Kad ne igra neku od igara, onda piše recenzije o njima, objašnjava drugima pravila i savjetuje u izboru idealne igre.

 

Predstavljanje LARP-a Noćne kronike

Noćne kronike je zagrebački Vampire: the Masquerade LARP u kojemu se igra Sabbat frakcija. Larp se igra kontinuirano od listopada 2015. godine. Na početku su se igrale mješane frakcije, ali nakon prvih godinu dana prebacili smo se na čisti Sabbat setting. Novi igrači su dobrodošli.
Ivan Žalac: Najiskusniji organizator larpova u Hrvatskoj. Bavi se larpom dug niz godina i organizirao je čitav niz različitih larpova. Sudjelovao je na brojnim larpovima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Ivo Turk: Jedan od najiskusnijih larpera u Hrvatskoj. Larpom se bavi od 2000. godine i sudjelovao kao igrač i organizator na nizu različitih larpova.
Vlatka Zalukar: Organizatorica je larpa Noćne kronike i svojim angažmanom pridonosi kvaliteti ovog larpa.

 

Predstavljanje prve domaće znanstveno-fantastične kompjuterske igre

Prva domaća znanstveno-fantastična igra iz 1985. godina je za kompjuter Sinclair ZX Spectrum i komercijalno je izdana na SUZY kompjuterskoj kazeti. Radi se o arkadnoj avanturi “Svemirska Priča“u kojoj kao komandant svemirske flote osvajate planete i istražujete svemir. Njezin autor pokrenut će je na ZX Spectrumu i na PC s Spectrum emulatorom i ponovno zaigrati nakon 30ak godina…
Tomislav Talan, elektrotehničar-informatičar, kolekcionar retro elektroničkih retro gadgeta, programer prvih kućnih kompjutera 80tih, jedan od osnivača muzeja PEEK&POKE

 

Predstavljanje muzeja “PEEK&POKE” iz Rijeke i nekoliko retro video konzola iz postava Muzeja Muzej

PEEK&POKE iz Rijeke slavi 10 godina postojanja i uspješnog rada na popularizaciji tehno kulturološke baštine. Za prvo pojavljivanje Muzeja na Sferakonu, predstavit ćemo Muzej i prikazati neke od izložaka – prve kućne video igraće konzole od kojih će jedna rijetka konzola biti po prvi put prikazana kod nas.
Tomislav Talan, elektrotehničar-informatičar, kolekcionar retro elektroničkih retro gadgeta, programer prvih kućnih kompjutera 80tih, jedan od osnivača muzeja PEEK&POKE
Sveto Nilović – Tozo, kolekcionar starih kompjutera i voditelj muzeja PEEK&POKE i Muzeja djetinjstva iz Rijeke, dobitnik više priznanja i nagrada za kulturološku i edukativnu djelatnost

 

Predstavljanje filma “Preko mene mrtve”

Na ovogodišnjem SFeraKonu premijerno će biti prikazan prvi trailer za film Preko mene mrtve. Film je žanrovska komedija, sklepana od najbolje ekipe na svijetu (totalno), koju ubrzo očekuje svjetska slava. Na predstavljanju filma fanovi će moći dobiti ekskluzivne autograme i odgovore na pitanja za koje se trgaju novinari najvećih svjetskih tiskovina! Osim pompoznosti i narcisoidnosti koje ćete vidjeti kod voditelja, predstavit će se i produkcijski aspekti snimanja filma iliti kako-da-snimim-film-a-nemam-para! Vidimo se!
Voditelji: Marko Šolić, Juraj Belošević, Ana Miljanić.

 

Hoćemo prijevode! I dajte nam još domaćih naslova! Evo vam!

Knjige, časopisi i stripovi u izdanju Hangara 7 ispod čekića, uz sudjelovanje nekih domaćih autora. Pokušat ćemo odgonetnut zašto ne volimo domaće, mrzimo prijevode, ali gutamo čak i najgora smeća u originalu. Želite li više fantasyja u Siriusu B ili klasika u Titanu? O pisanju, objavljivanju i što nas posebno iritra kada nam pošaljete rukopis saznat ćete ako nam se pridružite. Bit će i iznenađenja nekih, a moći ćete i nešto dobit za džabe ako znate.
Davorin Horak, urednik u medijskoj kući Hangar 7.

 

The Last Well – Posljednji Bunar (predstavljanje kratkog filma)

Redatelj Filip Filković Philatz te scenarist Velimir Grgić predstavljaju znanstveno fantastični kratki igrani film “Posljednji Bunar” (The Last Well) u kojem posljednji izvor pitke vode stvara niz problema. Autori pričaju o stvaranju filma; od početne ideje, scenarija, pred-produkcije do castinga, snimanja, montaže, specijalnih efekata te finalizacije.
Filip Filković Philatz (redatelj), autor velikog broja glazbenih video spotova, reklama te dokumentarnih serijala poput Lovac na bilje. Filković je svoj prvi kratkometražni igrani film smjestio u distopijsku budućnost Hrvatske s glavnom temom nestašice vode.
Velimir Grgić (scenarist), autor 15 izdanih knjiga, scenarist i producent, poznat po knjigama “Eminem: Američki Ninja”, “Gonzo, pisanje droga & rock’n’roll”, “K-Film, vodić kroz korejsku kinematografiju u pet epizoda” i mnoge dr. Grgić je u posljednje vrijeme scenarist i autor dokumentarnih serijala poput “CSI Hrvatska” a paralelno pokreće crowd-funding kampanju za film Darija Lonjaka “HoliDead”.”

 

WorldCon 17 & U-Con(Eurocon)

Predstavljanje ovogodišnjeg Worldcona u Finskoj te Eurocona koji se održava u Dortmundu. Uz predstavljanje bit će i kratka informacija o budućim Euroconima i Worldconima.
Ivan Kranjčević, El Presidente Sfere te veliki ljubitelj SF-a. Bio panelist na vodećim SF konvencijama u regiji i svijetu.

 

Predstavljanje 23. sferakonske zbirke SFumato

Ovogodišnja sferakonska zbirka, znakovitog naslova SFumato, sadrži priče 15 autora od kojih su neki debitanti, a neki već dobro poznati čitateljima. Priče su pomno odabrane i raznolike, a po čemu se ovogodišnja zbirka razlikuje od prethodnih, poslušajte na predstavljanju na kojem će, uz urednice Ivanu Delač i Tatjanu Jambrišak, sudjelovati i nekolicina autora.
Tatjana Jambrišak je nagrađivana spisateljica, prevoditeljica, ilustratorica i aktivna članica SFere.
Ivana Delač je također nagrađivana spisateljica, te psihologinja, larperica, cosplayerica i tajnica Društva Cygnus.

 

Predstavljanje romana „Rođen u tami“

Djelo povlači paralelu između postanka svijeta, pretvorbe u svijet kakav poznajemo sve do modernih problema uzrokovanih ljubavnim jadima i alkoholom. U ovoj znanstveno fantastičnoj knjizi, autor nam predstavlja svoje kreativno viđenje formiranja okoline u kakvoj danas živimo, emocijama koje nas pokreću i alternativno mišljenje o ljudskom razvitku.
Leon Lepoglavec Čiček rođen je 20. travnja 1989. godine u Varaždinu. Djetinjstvo i mladost proveo je u Sračincu gdje je pohađao Osnovnu školu Sračinec. U Varaždinu je završio srednju medicinsku školu te je nakon stanke od nekoliko godina upisao studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Promijenio je nekoliko radnih mjesta, uglavnom povezanih uz farmaciju, no njegova najveća ljubav oduvijek je bila književnost. Od djetinjstva svoje slobodno vrijeme posvećuje čitanju i pisanju, a ovaj roman njegov je prvi objavljeni roman.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *